Problemy i rozwiązania

Czyszczenie pieca

Przed przystąpieniem do czyszczenia wyłączamy kocioł, otwieramy drzwiczki do czyszczenia i czyścimy kanały wymiennika wyciorem, Z górnej półki zgarniamy sadzę i pył na niższą półkę aż do wyczyszczenia wszystkich półek co spowoduje opadnięcie nieczystości do szuflady popielnikowej. Po wyczyszczeniu należy drzwiczki szczelnie zamknąć i wrócić do normalnej pracy kotła. Nie czyszczenie wymiennika powoduje spadek sprawności cieplnej kotła a także dymienie i cofanie płomienia. Czyszczenie wymiennika należy wykonywać nie rzadziej niż co dwa tygodnie.

Również co dwa tygodnie należy zaglądać do komory powietrza nadmuchowego i w razie potrzeby usunąć pyły i drobny popiół, który opada z rusztu. Robimy to w ten sposób, że otwieramy (po wyłączeniu kotła) wyczystkę, i wymiatamy drobny popiół i pył z zewnątrz komory. Po zakończeniu zakręcamy wyczystkę. Systematycznie należy także zwracać uwagę na palenisko a w przypadku zapychania się otworów w ruszcie należy je czyścić. Raz w roku trzeba też zdemontować oraz wyciągnąć szufladę podajnika i usunąć ewentualny nagar z szuflady i płyty paleniska. Aby wyciągnąć szufladę najlepiej odkręcić śruby mocujące ramiona mechanizmu korbowego podajnika, odchylić go w górę i swobodnie wyjąć szufladę. W mechanizmie napędowym szuflady podajnika są dwie tulejki, które należy systematycznie smarować.

Uwaga!

Wszystkie czynności czyszczenia kotła należy wykonywać przy wyłączonym kotle, a czyszczenie płyty paleniska i szuflady po jego wygaszeniu. Co roku trzeba wymieniać kondensator silnika matoreduktora i dmuchawy.

BHP przy obsłudze kotła

Przy obsłudze kotła należy przestrzegać następujących zaleceń:

Niedomagania w pracy kotła