Czym charakteryzują się piece z podajnikiem?
Nowoczesne piece stosowane w centralnym ogrzewaniu domów to przede wszystkim piece z podajnikami, których obsługa jest znacznie wygodniejsza niż obsługa standardowych kotłów zasypowych. Piece z podajnikiem charakteryzuje maksymalna automatyzacja. W naszym wpisie przyjrzymy się bliżej ich charakterystyce i podpowiemy, na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca.
Piec na ekogroszek z podajnikiem. Komfort użytkowania i wysoka sprawność
Jednym z najpopularniejszych rozwiązań, jeśli chodzi o nowoczesne piece CO, jest konkretnie piec na ekogroszek z podajnikiem. Ekogroszek to paliwo stałe wysokiej jakości, które powstaje w procesie przemian węgla o wysokiej kaloryczności. To paliwo o wysokiej wartości opałowej w połączeniu z niską emisją spalin, które charakteryzuje się stosunkowo niską ceną. Piec na ekogroszek z podajnikiem, jak sugeruje nazwa, to piec o działaniu półautomatycznym (inaczej jest z tańszymi kotłami zasypowymi, które wymagają regularnej obsługi manualnej). Nasza obsługa sprowadza się do odpowiedniego zaprogramowania pieca, okresowego uzupełniania paliwa i usuwania popiołu, ale nie przynajmniej kilka razy dziennie, jak w przypadku prostego pieca, a raz na kilka dni. Omawiane piece wyróżnia więc komfort użytkowania, a do tego również wysoka sprawność, która wiąże się z niższymi kosztami produkcji ciepła.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca z podajnikiem?
Przy wyborze zautomatyzowanego pieca warto wybrać taką maszynę, która pozwoli nam regulować temperaturę. Jeśli chodzi o rodzaj spalanego paliwa, możemy wybrać piec na ekogroszek, który pozwoli w przyszłości przestawić się na inny rodzaj opału, na przykład węgiel lub miał. Przy wyborze wielkości pieca, konkretnie jego zbiorników na popiół i paliwo, im będą większe, tym rzadziej będziemy musieli je obsługiwać, usuwać popiół i dokładać ekogroszku. Z naszej strony zalecamy dodatkowo klientom, by przy wyborze pieca unikać maszyn z rusztem wodnym, ponieważ to rozwiązanie bardziej awaryjne.